Geschiedenis

Welkom bij
Brandweer Nunspeet

Geschiedenis

De geschiedenis van de brandweer Nunspeet gaat terug tot het jaar1868, toen werd er vastgesteld wie de Pijpgasten, Pompgasten, Waterdragers, Slangdragers en Brandmeesters waren, tevens had je nog Wachten en lantarendragers. Dit was toen het personeel der brandspuit. 

De eerste statuten van de vrijwillige Brandweer dateren van december 1908. Met de komst van de motorbrandspuit in 1912 werd in 1913 de vordering vast gesteld dat de Motorspuit met het bedienend personeel en uitrusting één afzonderlijk geheel vormde, onder de naam van “Motorbrandweer”. Tevens werden in dit jaar de eerste brandweerkazernes in de gemeente gebouwd toen nog onder de naam van Brandspuithuisje. De brandspuithuisjes werden gebouwd in Nunspeet naast het oude gemeentehuis aan de Laan en in Elspeet in 1916 naast de Hervormde kerk.

In de loop van de jaren is brandweer Nunspeet van het brandspuithuisje naast het gemeentehuis 3 maal verhuist eerst naast de gemeente schuur op het marktplein, in de jaren 70 na de Meester Drostweg en in de beginjaren 90 naar de huidige locatie Elburgerweg. In Elspeet is men in de jaren 50 verhuisd van het oude brandspuithuisje bij de kerk naar het schoolgebouw achter de kerk. In 1924 werden de eerste vergoedingen vastgesteld voor de brandweerlieden voor hun bewezen diensten.

Preventieve heidebranden

Zweden

Uit de oude doos….